Civanperçemi Çayının Faydaları Nelerdir?

Yayınlandı: Nisan 26, 2010 / Zayıflama Çayları
Etiketler:, ,

CİVANPERÇEMİ ÇAYI: (Achillea millefolium); yöresel olarak akbaşlı, barsamaotu, binbiryaprakotu, marsamaotu, beyaz civanperçemi, sarı civanperçemi ve kandilçiçeği olarak adları mevcuttur. Şifalı bir bitkidir. Türkiye’de 40 kadar civanperçemi türü bulunmakta ve bunların birçoğu kullanılmaktadır.

Adet kanamalarını düzenler , menopoz döneminde olsun ister olgun bir kadın olsun, tüm hanımlarımız için civanperçemi çayını içmek çok önemlidir. Aklımıza gelecek tüm konularda , dölyatağını (rahim) en iyi şekilde tedavi eder. Yumurtalıkların iltihaplanmasında ve civanperçemi oturma banyoları ağrıları dindirir ve iltihap yavaş yavaş azalmaya başlar. Bu banyolar ihtiyarlarımızın ve çocukların yatağa işeme akıntılarında da etkilidir. Bu rahatsızlıklarda her gün 2 bardak civanperçemi çayı içmek gerekir. Kadınlar sık sık civanperçemi çayını anımsamalıdırlar. Bu durumda, iç huzursuzlukları ve daha başka rahatsızlıkları hissetmeyeceklerdir. Sindirimi çabuklaştırıcı etkisiyle Yağ yakımını çabuklaştırır. İçindeki yağların etkisiyle gaz spazmını düzenler.

Civanperçemi oturma banyoları da sağlığımız için çok önemlidir.Kollarımız ve bacaklarımızdaki ağrılı sinir iltihaplanmalarında, civanperçemi katkısıyla yapılacak kol ve bacak banyoları çok rahatlatıcıdır. Muhakkak Öğle güneşinin çıktığında toplanmalıdır.

Civanperçemini şu hastalıklara öneriliyor:

• Kanın kafaya sancılı biçimde basıncı

• Baş dönmesi

• Bulantı

• Göz sulanması eşliğindeki göz rahatsızlıkları

• Göz sancıları

• Burun kanaması

• Hava şartlarından kaynaklanan migren krizi

Eğer düzenli içilirse migren tamamen yok olur. Vücudumuzu temizleyici etkisi sayesinde yıllardır süre gelen hastalıkları vücudumuzdan dışarı atılmasını sağlayabilirz. Doğrudan kemik iliğini etkilediğini ve orada kan üretimini düzene soktuğunu özellikle belirtmek gerekir. Bunun sayesinde bitki, kemik iliği rahatsızlıklarında, çay kürleri, banyolar ve tentür kullanımı başarılı olabiliriz. Mide kanamalarında ve basur (hemoroid) kanamalarında olduğu kadar, mide krampı ve mide yanmasına çay kısa bir sürede etkisin gösterir.

Soğuk algınlıklarında, sırt veya romatizma ağrılarında muhakkak sıcak olarak içilmelidir. Bitki çayı böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar, iştahsızlığı giderir, karaciğer düzensizliklerini, mide ve bağırsak kanalı iltihapları tedavisine bire birdir. Bağırsak beze çalışmalarını düzenleyip dışkılamayı hafifletir. Kan dolaşımına ve damar kramplarına karşı çok etkilidir.Kroner yetmezliğinde kullanılabilir. Rahatsızlık veren vajinal kaşıntıların bitkinin kaynama suyu ile yapılan yıkama ve oturma banyoları sayesinde yok olabilirler. Çiçeklerinden, basura karşı etkili bir merhem hazırlanabilir.

Yapılışı: Çay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (kaynatılmaz), 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Aksi belirlilmedikçe günde 3 su bardağı çay aç karnına veya öğün aralarında içilir.

Merhem hazırlamak: 100 gr tuzsuz tereyağı veya içyağı tavada iyice kızdırılır. İnce kıyılmış bir avuç kadar taze civanperçemi çiçeği ve ince kıyılmış 15 taze ahududu yaprağı tavaya atılır, çıtırdamaya başlayınca karıştırılır ve tava ocaktan çekilerek, üstü kapalı bir biçimde serin bir yere kaldırılır. Ertesi gün hafifçe ısıtılır, tülbentten geçirilerek süzülür ve temiz kaplara doldurulur. Buzdolabında saklanmalıdır!

Oturma Banyosu: Iki büyük avuç dolusu ince kıyılmış taze bitki veya 100 gr kurutulmuş bitki, gece boyunca soğuk suda bekletilir. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülerek, banyo suyuna eklenir.

Yorum bırakın